Loading....

Vrijwilligers

Doe mee!

Bij Veldens Voedsel kunnen we altijd handjes gebruiken, op allerlei vlakken. Naast dat meedoen met Veldens Voedsel hartstikke leuk is, levert het je ook nog andere dingen op. Je maakt kennis met gelijkgestemden die hart hebben voor de natuur en het fijn vinden eens in de zoveel tijd de handen uit de mouwen te steken en lekker in het groen bezig te zijn (wat ook nog eens super gezond is). Daarnaast leer je over de verscheidenheid aan meerjarige eetbare soorten, welke in dit klimaat goed (of niet goed) groeien, kun je bijdragen aan verder onderzoek, de opgedane kennis overdragen op de jongere generatie etcetera. Kortom, er is voor ieder wat wils. Lees snel verder om te zien of er voor jou iets tussen zit!

Handen uit de Mouwen tijdens de werkdagen!

Elke twee weken wordt er op zaterdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur gewerkt in het voedselbos. De werkzaamheden variëren van het plaatsen van hekwerk tot het verzorgen van planten. In onze kalender is een overzicht te vinden van de geplande werkzaamheden per werkdag, dus neem gerust een kijkje. En zit er iets bij wat je leuk lijkt? Dan ben je meer dan welkom om mee te helpen! Gewoon die dag om 09.00 uur aanwezig zijn is voldoende. Of kom tijdens één van deze dagen eens langs om kennis te maken. Wij kijken naar je uit!

Adopteer een Plantenbak!

Door het dorp zijn zo’n 32 plantenbakken aangeplant met eetbare struiken. Op deze manier maken we een gezond tussendoortje mogelijk, gratis en voor niks. En zeg nou zelf, hoe lekker is het om op een warme zomerse dag vers fruit van de struik te plukken? 🙂

Met name in de zomer hebben deze bakken veel water nodig en hebben ze veel baat bij wat extra water. Wij zorgen ervoor dat de bakken in de zomer minimaal één keer in de twee weken flink water krijgen, maar zouden ontzettend geholpen zijn als jij een paar keer per week een emmer water in jouw geadopteerde bak wilt gooien. De grondige water-rondes en onderhoudstaken blijven onze verantwoordelijkheid. Dat wil zeggen: daar mag je aan bijdragen, maar dat hoeft niet.

Op dit moment zijn er al 8 bakken geadopteerd. Help jij mee de bakken groen en gezond te houden? Kijk op de kaart voor nog beschikbare bakken en meld je aan! Vul als onderwerp ‘Adopteren plantenbak’ in.

Biodiversiteit in stedelijke omgeving – wordt teller! 

In het voedselbos in Velden monitoren wij de voortgang zodat we ook daadwerkelijk kunnen laten zien wat er verandert is sinds de komst van het voedselbos. Niet alleen de bodem wordt onderzocht, maar ook zaken als biodiversiteit – zijn er meer insecten? Zien we meer vlinders? En welke soorten vogels huisvesten er door de jaren heen? – en bijvoorbeeld productiviteit.

Als teller help je verschillende aspecten van het voedselbos te monitoren door vier keer per jaar (elk seizoen) op locatie een uur lang te noteren wat je ziet en deze data naar ons op te sturen. Als teller mag je zelf een aspect kiezen waar jij data over verzamelt. Eén keer per jaar organiseren wij een startbijeenkomst, zodat je goed beslagen ten ijs komt. Materiaal en info krijg je dus van ons. Daarnaast organiseren wij eens per jaar een bijeenkomst waarop we de verzamelde data presenteren en bespreken. 

Dus lijkt het jou leuk om bij te dragen aan verder onderzoek over het voedselbos in Velden? Kun jij zorgvuldig werken en heb jij vier keer per jaar een uurtje tijd om op locatie zelfstandig aan de slag te gaan? En lijkt het jou leuk om (optioneel) eens per jaar met andere tellers de verkregen data te bekijken en zo een vinger aan de pols te houden over de ontwikkelingen op de locatie? Meld je dan aan als teller met als onderwerp ‘Aanmelding teller van het voedselbos’.

Geen groene vingers? Geen paniek!

We kunnen allerlei talent gebruiken. Lijkt het jou bijvoorbeeld leuk om mensen te inspireren met mooie foto’s en filmpjes van het voedselbos en onze sociale media naar een hoger niveau te tillen? Of ben jij die nieuwe juf of meester die de kinderen van de basisschool enthousiast kan maken voor alles wat met het voedselbos te maken heeft? Heb jij ideeën over vernieuwend buiten-onderwijs en help je mee het voedselbos-lesprogramma verder te ontwikkelen? Of ben jij een echte regelneef die het leuk vindt de zaken achter de schermen te regelen en lijntjes uit te gooien? Laat dan wat weten door je aan te melden.

Heb je twee linkerhanden?

Je kunt ook meegenieten door je aan te melden voor de seizoens-nieuwsbrief (4x per jaar). Voor aanmelden, klik hier.

Wil je ons financieel helpen de handen op elkaar te krijgen?

Elk bedrag komt het project ten goede! Wordt vriend van het voedselbos en steun ons met een jaarlijks bedrag van €12,50. Je kunt ons ook steunen door een eenmalig bedrag te storten op Rekeningnummer NL68TRIO 0379 2703 66 t.n.v. Veldens Voedsel.

Samen maken we het verschil!

Back To Top