Loading....

NL DOET – Aanleg Wilde Bijen- en vlinderoase

In het voedselbos willen we de wilde bijen en vlinders graag een handje helpen. Op zaterdag 29 mei, tijdens NL Doet, hebben we daarom samen met een gezellige groep vrijwilligers een bijen- en vlinderoase aangelegd. Het lange gras op de heuvel achter de ontmoetingsplek heeft plaatsgemaakt voor een grote variëteit aan planten en krijgt daarmee binnenkort een kleurrijke look dat een waar buffet vormt voor de wilde bijen en vlinders.

Van dovenetel tot ijzerhard

De vele soorten bijen en vlinders hebben allemaal verschillende voorkeuren. Daarnaast is het belangrijk dat er vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst geschikte bloeiende planten beschikbaar zijn. We hebben daarom maar liefst 20 soorten aangeplant, waaronder de dovenetel, ijzerhard, longkruid, smeerwortel, tijm, kamperfoelie, kaardenbol, korenbloem, teunisbloem, koninginnekruid, lavendel, maarts viooltje, verbena hastata, vergeet-mij-nietje, vingerhoedskruid en klaproos.

De dovenetel kennen we allemaal wel, maar minder bekend is dat de dovenetel een belangrijke plant is voor wilde bijen en hommels. Dovenetel is namelijk een van de eerste bloeiers in het voorjaar. Voor overwinterde hommels is dit één van de belangrijkste planten. Ijzerhard daarentegen is wellicht wat minder bekend, maar een echte wilde bijen- en vlinderplant! Met zijn hoge stelen en schermachtige lila bloemetjes heeft het een ongekende aantrekkingskracht op hommels, bijen en vlinders.

Nectarplanten en waardplanten

Dat we nectarplanten nodig hebben om vlinders en wilde bijen naar onze tuin te lokken is duidelijk. Maar het hebben van zogenaamde waardplanten is net zo belangrijk. Zo hebben vlinders waardplanten nodig om hun eitjes op te leggen. Rupsen zijn ontzettend kieskeurige eters en ze zijn daarin afhankelijk van één bepaalde soort plant: de waardplant. Een waardplant is dus een plant waarop een rups de bestanddelen vindt die voor zijn groei nodig zijn. En juist op die planten zetten vlinders hun eitjes af, om het de rupsen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Waardplanten zijn meestal wilde planten. Wist je bijvoorbeeld dat de brandnetel een belangrijke waardplant is? De grote brandnetel is de enige waardplant van de kleine vos, de dagpauwoog, het landkaartje en de atalanta. De gehakkelde aurelia komt vaak op de brandnetel voor, maar lust ook andere planten. De verschillende soorten rupsen die van brandnetels leven, zitten bijna nooit op dezelfde plant. Elke vlindersoort stelt namelijk specifieke eisen aan de plek van de brandnetel. Belangrijk om af en toe wat brandnetels op verschillende plekken te laten staan dus, voor meer verschillende soorten vlinders in je tuin.

Insectenhotels

De vlinders gebruiken de waardplanten voor hun eitjes, maar de wilde bijen hebben andere nestgelegenheden nodig. Vandaar dat we tijdens NL Doet ook een start hebben gemaakt met de invulling van de drie zelfgemaakte insectenhotels. Veel solitaire bijen maken hun nest in allerlei bestaande holletjes en gangetjes van gevarieerde diameters. We knipten daarom bamboestengels en boorden gaten in houtblokken. Belangrijk is wel dat de achterkant van de gangetjes dicht zijn, anders worden de gangetjes niet gebruikt.

De rosse metselbij is één van de bijen die afkomt op een insectenhotel. Het vrouwtje maakt namelijk haar nest in holle stengels en in gaten in hout. In één gang kan ze zo’n acht tot tien cellen achter elkaar maken. In iedere cel legt ze een eitje met wat nectar en stuifmeel. Ze metselt daarbij steeds een wandje van leem of zand tussen de cellen. De bamboestokjes of blokken hout blijven vervolgens ’n jaar lang dicht, waarbij de baby bijtjes in het vroege voorjaar tevoorschijn komen. De kleintjes kunnen aansterken door het nectar en stuifmeel in de cel en zijn dan in staat om de gemetselde wandjes door te breken.

Met een leuke groep vrijwilligers hebben we weer veel werk kunnen verzetten en trekken we hopelijk binnenkort veel nieuwe wilde bijen en vlinders naar het voedselbos. Dank aan alle vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd! Dankzij jullie was het een zeer geslaagde NL Doet dag!

Wil jij nou ook meer leren over het voedselbos en alles wat daarbij komt kijken? Sluit dan aan bij één van onze werkdagen en leer met ons mee! Bekijk onze agenda voor het actuele aanbod of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en geïnspireerd te worden. We tippen daar onder andere ook leuke gerelateerde activiteiten in de buurt.

Back To Top