Loading....

Educatie

We zijn nooit te oud om te leren

We zijn nooit te oud om te leren. Het voedselbos is een plek waar mensen worden geprikkeld, iets nieuws leren, met elkaar in gesprek gaan en van elkaar leren. Door middel van informatie op locatie en georganiseerde evenementen zoals rondleidingen, workshops, gastlessen en lezingen willen we kennisoverdracht stimuleren.

Kinderen zijn de toekomst

Daarnaast kunnen we niet vroeg genoeg beginnen. Daarom bieden wij een lesprogramma aan voor kinderen van basisschool de Startbaan. We laten ze kennismaken met relevante thema’s en laten ze ervaren wat er allemaal bij het produceren van voedsel komt kijken. En dat alles in het voedselbos, lekker in de buitenlucht, wat weer een positieve boost geeft aan de ontwikkeling van deze kids! Wij gaan actief met ze op ontdekkingstocht in het voedselbos. Want toegegeven, zelf een boom planten of een duizendpoot over je hand laten lopen beklijft beter dan honderd plaatjes in een boek.

Gezonde gewoontes aanleren

Steeds minder kinderen weten waar hun voeding vandaan komt. En dat is ook niet zo gek, want de meerderheid van de kinderen groeit niet meer op op een boerderij waar van alles verbouwd wordt. In een wereld waarin ongezonde voeding overheerst, is het belangrijk dat we kinderen leren omgaan met verleidingen en ze gezonde gewoontes aanleren. Het zien groeien van je eten helpt bij het ontwikkelen van een divers eetpatroon. Kinderen zijn namelijk sneller geneigd iets te proeven wanneer ze het hebben zien groeien. Daarnaast zorgt het ervoor dat ze later bewustere keuzes maken.

Onderzoekstraject voor middelbaar- en hoger onderwijs (MBO/HBO)

Naast een educatief programma voor de basisschoolkinderen biedt het voedselbos ook mogelijkheden voor middelbaar- en hoger onderwijs. De jongvolwassenen van deze tijd staan voor een grote uitdaging met zaken als klimaatverandering, verminderde biodiversiteit, hittestress en wateroverlast. Voedselbossen bieden een interessant nieuw perspectief, prikkelen de interesse. Het voedselbos in Velden biedt mogelijkheden voor verschillende onderzoeksthema’s. Zo heeft een stagiaire van de Fontys onderzoek gedaan naar het aansporen van gezonde en duurzame voedingskeuzes bij kinderen en heeft daarbij een game gebaseerd op het voedselbos ontwikkelt. Een andere stagiaire van de HAS die stage liep bij Waterschap Limburg heeft het voedselbos in Velden gebruikt om onderzoek te doen naar de waterinfiltratie-capaciteit.

Li An Phoa leert ons alles over water en het belang van schoon water (Juli 2018)

Externe Partners

We brengen verdieping aan door regelmatig experts uit te nodigen die ons iets leren over een bepaald thema en ons helpen het voedselbos verder te ontwikkelen. Het voedselbos gaat namelijk niet alleen over gezonde en duurzaam geproduceerde voeding, maar raakt ook aan veel andere onderwerpen waardoor er veel te leren valt. Denk naast thema’s als landbouw, voeding en natuur ook aan thema’s als biodiversiteit, wilde bijen, groen ondernemen en recreatie. Zo hebben we wilgenman Jac de Cock mogen verwelkomen die ons alles leerde over wilgen en wilgenbouwwerken maken en vertelde Li An Phoa ons alles over de waarde van schoon water, schone rivieren en onze connectie met de Maas.

Van bewustwording naar actie

Maar alleen bewustwording is niet genoeg om verandering teweeg te brengen. Daar is namelijk actie voor nodig. Om die reden willen we mensen handvatten geven om zelf aan de slag te gaan. De meeste impact maak je immers in je eigen omgeving. En samen maken we een verschil!

Back To Top