Loading....

Cursus voedselbossen – iets voor jou?

Eind 2017 organiseerden we de eerste informatieavond over een mogelijk voedselbos in Velden. Inmiddels zijn we vijf jaar onderweg en heel wat ervaringen rijker. Wat hebben we al veel geleerd! Van gemeentelijke processen tot het werkend krijgen van een levend ecosysteem. Het voedselbos aan de Schandeloseweg is een locatie waar ook geëxperimenteerd mag worden en waar we ooit hopen te kunnen demonstreren dat zelfs ontzettend arme, verdichte grond terug tot leven gebracht kan worden. De meeste planten staan er nu zo’n drie jaar en we zien langzaam leven terugkomen. Van boompjes die langzaam gaan groeien tot bijzondere insecten, wilde bijen en vlinders.

Niet alleen de insecten doen ons verwonderen, ook de oogst. Zo hebben we al menig besje, blaadje en zaadje kunnen proeven. Zoals het jonge blad van de Toona Sinensis, in de volksmond ook wel Franse uiensoep-boom genoemd, waarvan het blad smaakt naar (surprise surprise) een kopje Franse uiensoep. Of de heerlijke aalbessen in allerlei kleuren die hier en daar al te vinden zijn. Wit, roze, rood en zwart, het groeit hier allemaal! En wat dacht je van de Szechuan pepers! Deze zijn tegenwoordig ook bij de grotere supermarkt te vinden, maar een dergelijk product blijft bijzonder om zelf te kunnen zien groeien en vers van de boom te proeven. De hulsjes van de peper zijn eetbaar en hebben een wat citrusachtige smaak.

Met de ligging van het voedselbos tussen de bebouwing blijft het beheer van het voedselbos een delicate dans tussen ‘laten gaan’ en ‘netjes houden’. We hebben de afgelopen tijd ons best gedaan om het voedselbos een enigszins parkachtig uiterlijk te geven. Na een aantal jaren zien we echter dat het voedselbos daar geen baat bij heeft. De groei van een aantal planten blijft achter. Dat heeft natuurlijk verschillende oorzaken, waaronder de extreme hitte en droogte van de afgelopen jaren. Maar door de natuur meer z’n gang te laten gaan, kunnen we het bos helpen deze extreme omstandigheden het hoofd te bieden. Het ecosysteem bouwt dan sneller op, waar de planten van profiteren. Het gras en ‘onkruid’ zoveel mogelijk laten staan vinden veel mensen wellicht wat rommelig, want wij zijn veelal gewend aan strakke grasvelden en aangeharkte parkjes. Maar wat wij vaak vergeten is dat die onkruiden meestal een functie hebben. In de zomer biedt het bijvoorbeeld beschutting aan de kleinere planten. En het zorgt voor een beter watervasthoudend vermogen van de bodem. Sterft het onkruid en gras in de herfst af, zorgt het voor voeding, het fungeert dan als een mulchlaag. Het zit allemaal best ingenieus in elkaar.

Wij leren elk jaar weer bij. En daar is het voedselbos ook voor bedoelt. Om onszelf, en wellicht jullie, nog verder te trainen in wat het voedselbos nodig heeft om volwaardig uit te kunnen groeien organiseren wij in 2023 een cursus voedselbossen. Voor onze eigen vrijwilligers, maar ook voor andere geïnteresseerden. Denk aan een cursus van vier à vijf dagdelen. Uiteraard met veldexcursies naar oudere voedselbossen. En een gezellige groep mensen met een groen hart. Dus denk je nu “Daar wil ik bij zijn!” meldt je dan alvast aan voor de nieuwsbrief. Dan blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen en kun je je inschrijven zodra alle data bekend zijn. We kijken ernaar uit nog meer enthousiaste mensen met een groen hart te ontmoeten!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

four × three =

Back To Top